Koffiezetapparaat

Hoe kunnen we van die vieze, bittere of fletse thermos koffie een betere variant maken? Investeren in een koffiemachine met pads is helemaal niet nodig. Je kunt nog steeds je ouderwetse koffiezet met typische bruine filter gaan gebruiken. De kennis van koffie is in de loop der jaren enorm geëvolueerd. Dus door het aanpassen van de volgende factoren, hebben jullie binnen de kortste keren de beste koffie in huis.

 • Koop goede koffiebonen.

Als eerste, en tevens ook een hele belangrijke stap, gaan we de juiste bonen kopen. Koffiebonen zijn maar goed tot 3 maanden na branding. In de supermarkt ligt koffie er veel langer, haal je bonen dus in een lokale koffiebar of branderij. Deze koffie is vers gebrand en de brandtijd wordt ook altijd vermeld op de verpakking waardoor controle gemakkelijker is. De eerste week na het branden, is de koffie nog te vers om te gebruiken. In die eerste week komen er gassen vrij die de smaak van de koffie beïnvloeden. Week 2 en 3 na branding zijn de beste weken om je koffie te drinken, nadien worden de bonen oud en zal je een muffe smaak verkrijgen. Daarom is het ook belangrijk om altijd kleine hoeveelheden te kopen, zo heb je altijd verse en lekkere koffie ;).

 • Maal koffie vers.

Koffie verliest heel snel zijn smaak, namelijk 15 minuten na maling. Er zijn verschillende molens op de markt, maar voor thuis is een handmolentje voldoende. Neem wel een koffiemolen met maalschijven, deze molens malen de bonen gelijkmatig door het gebruik van 2 metalen oppervlakten. Voor een ordinaire koffiezet mag de koffie medium grof gemalen worden. Dit ziet er fijn uit, maar voelt toch een beetje grof aan (sea salt-achtig).

 • Kies het juiste type water.

Koffie bestaat 98 % uit water, dan is het dus ook heel belangrijk om het juiste soort water te kiezen. Kies water met een zo laag mogelijke droogrest (<100), zoals Spa, Mount Roucous, Montille, Montcalm… Met de temperatuur van het water moeten we met deze zetwijze geen rekening houden, want het apparaat doet dit voor ons.

 • Hoeveel koffie?

Een goede maatstaf bij filterkoffie is 15 gram koffie op 250 ml water (60 gr/1000 ml). Net zoals bij bakken is het belangrijk om alles correct af te wegen. Bij iedere tas die je gaat zetten, ga je opnieuw en correct gaan wegen. Iedere 0,1 gram te veel of te weinig, kan al een heel andere smaakervaring zijn. Indien je geen weegschaal hebt, reken dan 1 afgestreken eetlepel per kop koffie.

Benodigdheden voor 2 koppen heerlijke koffie:

 • Koffiezet met filterhouder
 • Filterpapier
 • Water (500 ml)
 • 30 gr vers gemalen koffie
 • Elektriciteit

Werkwijze:

 • Eerst en vooral ga je je papieren filter afspoelen met heet water. Dit om de typische papiersmaak (dust) weg te spoelen.
 • Zorg er altijd voor dat je filter mooi in je houder zit en niet dubbel, want dit zal de extractie beïnvloeden.
 • Doe de gemalen koffie in de filter.
 • Giet 500 ml water in het waterreservoir van je koffiezet. Soort water zoals hierboven vermeld en geen kraantjeswater!
 • Zet je machine aan.
 • Nu enkel wachten tot je koffiezet het werk voor jou doet ;).

ENJOY!

Recommended Posts