Welke plantaardige melk kies ik?

Koemelk produceert bijna drie keer meer broeikasgassen dan de plantaardige varianten en gebruikt negen keer meer land. Dit land is nodig om koeien te laten grazen en hun voer te verbouwen, dat de dieren in de vorm van methaan uitbroeden. Onder de plantaardige groep zijn de ene ook al wat duurzamer dan de andere, dus welkeen kiezen we dan?

Om plantaardige melk te bekomen worden gewassen in grote hoeveelheden verbouwd. Zorg dat je de volgende punten altijd in je achterhoofd houdt wanneer je je keuze maakt.

  • Het gebruik van biologische methodes
  • Heeft het verbouwen een effect op de mensheid en inheemse gewoonten, de CO2 voetafdruk en het watergebruik

Kokosmelk, een absolute tragedie

Kokos wordt gezien als iets exotisch en gezond, maar in de Filipijnen, Indonesië en India, waar plukkers minder dan een dollar verdienen, is het geen waar paradijs. Doordat de kokosnoot enkel in tropisch klimaat groeit, is er een enorme druk door de wereldwijde vraag. Dit zorgt voor uitbuiting van de werknemers en vernietiging van de regenwouden. Als je met kokosproducten wilt werken zorg dan dat ze gecertificeerd zijn door Fair Trade.

Kokos is verrassend lekker in combinatie met koffie, alleen bij het stomen van deze melk kan het blubberig zijn waardoor latte-art moeilijker wordt.

Amandelmelk, slecht voor de bijtjes

Amandelbomen bezetten minder landbouwgrond dan andere akkers gebruikt voor melk. Maar om amandelen te verbouwen is er heel veel water nodig als je dit vergelijkt met andere alternatieven. Voor 1 glas amandelmelk is er namelijk bijna 75 liter water nodig!!! Grotere amandelakkers zijn een onhoudbare druk op imkers. Ongeveer 70 % van de commerciële bijen in de US (grootste amandelproductie) worden gebruikt om ieder voorjaar amandelbomen te bestuiven. Een derde hiervan gaat dood aan het eind van het seizoen door die enorme druk en andere milieubedreigingen.

Wij persoonlijk vinden de combinatie amandelmelk en koffie minder lekker, ook hier kan de melk blubberig zijn na stomen waardoor latte-art moeilijker wordt.

Rijstmelk, een gulzige waterdrinker

Rijstmelk is goedkoop en over het algemeen overal verkrijgbaar, maar het biedt weinig voedings- of milieuvoordelen. Er is namelijk ook voor deze variant veel water nodig en de productie aan broeikasgassen ligt een stuk hoger dan de andere plantaardige melken. Bacteriën die in rijstvelden groeien geven methaan af en een grote hoeveelheid kunstmest vervuilen de waterwegen.

Rijstmelk zal je nooit in een koffiebar vinden omdat deze niet voldoende vetten en eiwitten bevat om te kunnen stomen. Bij het stomen zal je niet die lekkere fluweelzachte melk bekomen, maar eerder een warme platte vloeistof.

Hazelnootmelk, in opmars

Als je echt een melk wilt op basis van noten, maar je wilt dit zonder de milieubelastende impact zoals die van amandelmelk dan is hazelnoot een oplossing. Hazelnoten groeien ook aan bomen die koolstof omzetten naar zuurstof en helpt zo ook de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De verstuiving gebeurt hier door de wind en niet door bijen en de bomen groeien in een vochtig klimaat waarbij water een minder groot probleem is.

Sojamelk, terug van weggeweest

Samen met havermelk is sojamelk de winnaar als het op duurzaamheid aankomt en het is de enige plantaardige melk die dicht in de buurt komt van koemelk op vlak van eiwitten. Een nadeel is wel dat sojabonen in een grote hoeveelheid worden verbouwd om vee te voederen. Een ander negatief punt is dat grote gebieden regenwoud worden verbrand zodat sojaboerderijen er zich kunnen vestigen. Op verpakkingen of met de nodige research kan je sojamelk vinden die gemaakt is van biologische sojabonen.

Ook hier vinden we de combinatie sojamelk en koffie minder lekker, maar is opnieuw persoonlijk. Sojamelk is dan wel weer overheerlijk met verse chai en een lepeltje honing. Mooie latte-art zal je ook nooit verkrijgen met soja.

Havermelk, een bescheiden held

Een goede winnaar is havermelk, deze scoort zeer goed op alle duurzaamheidsstatistieken. Haver wordt in koudere klimaten verbouwd en is hierdoor niet geassocieerd met de ontbossing in ontwikkelingslanden. Eén nadeel is dat veel haver komt van massa geproduceerde monocultuurbedrijven waar ze met pesticiden werken. Zorg dus dat je ook naar een biologisch label grijpt.

Persoonlijk is dit onze favoriet, stoomt identiek als koemelk, kan je even goede latte-art mee maken en smaakt overheerlijk met koffie.

In een notendop

Het maakt op dit moment niet uit welke plantaardige melk je verkiest, kies één die het best bij jou en je koffie past. Het kiezen van een plantaardige melk is sowieso al een stap vooruit in de goede richting als het op duurzaamheid aankomt.

Die lekkere cappuccino met koemelk kan je dan eens houden voor bij een bezoekje aan je favoriete koffiebar.

Recommended Posts