Een French press (of cafetière, coffee plunger, press pot, coffee press) is de gemakkelijkste manier om een kop koffie te maken die rijk en vol is aan smaken. Het principe is simpel, we gaan letterlijk grofgemalen koffie onderdompelen in warm water en dat voor enkele minuten. Door de juiste koffieboon te gebruiken, komen we tot een sterke en gedurfde koffie met een vol mondgevoel zonder dat die bitter is! Dit volle mondgevoel bekomen we doordat we geen papieren filter gaan gebruiken. Deze filter zou de neerslag en oliën uit de koffie filteren.
De voordelen van een plunger zijn de volgende:
- Het is de gemakkelijkste manier om koffie te zetten zonder dat het gigantisch fout loopt.
- De koffie heeft veel body, die veel mensen wel aangenaam vinden.
- Het is een goedkope manier om koffie te zetten.
- Je kan de plunger ook voor andere doeleinden gebruiken (lees verder).
De nadelen:
- Er zijn specifieke parameters waar we rekening mee moeten houden, namelijk grofgemalen koffie en een extractie van 3-4 minuten. Indien je hiermee geen rekening houdt, bekom je een slecht smakende koffie.
- De zware en stoffige smaak die typerend is voor deze zetwijze is niet voor iedereen weggelegd. Indien dit niets voor jou is, raden we eerder V60, Chemex, Syphon aan. Deze hebben een meer cleane, zachte smaak.
- Deze methode laat een bepaalde neerslag na op de bodem van je tas, vermijd dus liever de laatste slok.
Zoals hierboven vermeld, kunnen we een cafetière ook voor andere doeleinden gebruiken.
- Gestoomde melk nabootsen
- Het maken van huisgemaakte notenmelk
- Het maken van blackberry sangria
- Gebruiken als theekan
- Het maken van chai tea
- Kan zowel gebruikt worden voor warme koffie als voor koude
En nu de praktijk 😉
Benodigdheden voor 1 grote tas koffie:
- French press
- Timer
- 250 gr water (96 graden, water koken en daarna 30 sec laten rusten) – GEEN kraantjeswater!
- 15 gr grofgemalen koffie (zo grof mogelijk, zoals broodkruimels)
Werkwijze:
- Maal de koffie en laat het water koken.
- Verwarm je French press voor met heet water.
- Voeg de gemalen koffie toe, zodat deze op de bodem van je press ligt. Schud eens zodat je koffiebed mooi egaal is.
- Voeg 50 gr warm water toe en roer 5 maal rustig met een lepel of chopstick. Laat het 30 sec rusten.
- Voeg de rest van het water toe en laat het nu 3,5 minuten rusten.
- Plaats ondertussen het deksel op de French press en duw de filter op een rustige manier naar beneden tot vlak boven de gemalen koffie.
- Giet de koffie rechtstreeks over in een tas, anders blijft de koffie trekken in je water en bekom je een heel bittere koffie.
5 foute dingen die velen onder ons toepassen:
- Je plunger niet voorverwarmen alvorens de koffie te maken.
- Kokend water gebruiken, zo verbrand je je koffie.
- Alle water rechtstreeks toevoegen, in plaats van eerst 50 gr toe te voegen en na 30 sec de rest.
- De gemalen koffie te lang laten trekken in water.
- Koffie is niet grof genoeg.
Indien je vragen hebt of andere leuke ideetjes om deze french press op een andere manier te gebruiken, mag je ons altijd contacteren ;).
Maar vooral…. GENIET van dat rijke, volle kopje heerlijke koffie!