Cold Coffee

Met de zomer in aantocht dachten we om enkele koude koffie’s met jullie te delen. De volgende recepten zijn naar onze mening een must om uit te proberen en hebben ons aangenaam verrast. Eerst en vooral geven we jullie de basis mee van een goede cold brew. De keuze van de soort koffieboon ligt volledig in jullie handen, dit is persoonlijk. Kies je bijvoorbeeld een Rwandese koffie of één uit Guatemala, het maakt niet uit. Elke koffie zal volledig anders smaken in deze koude variant. Zorg er wel voor dat je een koffie kiest, die van goede kwaliteit is.

Zelf hebben we koffie uit Nicaragua gebruikt, deze koffie was honing zoet en er zat een frisheid van peer in. Tevens konden we er ook een toets van melkchocolade in bespeuren. Misschien was een Afrikaanse koffieboon hier iets beter voor geschikt omdat deze meer aciditeit bevat van nature. Die aciditeit past perfect bij het combineren van koude dranken.

Cold Brew

Cold brew is simpel gezegd, koude filterkoffie. Het is niet de bedoeling om warme filterkoffie te laten afkoelen. Nee…we gaan grof gemalen koffie laten oplossen in water die op kamertemperatuur is. Deze methode zorgt voor minder bittere smaken. De koffie mag 12 tot 24 uur trekken in de koelkast. Nadien heb je een zalig cafeinerijk drankje. Indien je gevoelig bent aan cafeïne, let je best op wanneer je een cold brew nuttigt. Doordat de koffie 12 tot 24 uur kan onttrekken in water, is er dus enorm veel tijd voor de koffie om cafeïne vrij te geven. Want hoe langer koffie in contact komt met water, hoe meer cafeïne we zullen hebben in ons drankje.

Benodigdheden:

  • French Press of kannetje
  • Weegschaal
  • Lepel of chopstick
  • 25 gr vers gemalen koffie (grove maling)
  • 300 ml water op kamertemperatuur

Koffie mag grof gemalen worden.

  • Indien zelf: grofste stand op je molen.
  • Indien laten malen bij lokale koffiebar of branderij: vermelden dat het voor cold brew is (they know what to do ;)).

Werkwijze:

  • Doe de grof gemalen koffie in je French Press of kannetje.
  • Voeg 50 gr water toe en roer met een lepel of chopstick rustig zodanig dat alle koffie nat is. Dit noemt men het “bloomen” van de koffie.
  • Giet de overige 250 gr water bij de koffie en plaats het geheel in de frigo, dit voor 12 tot 24 uur.
  • Indien de koffie voldoende is getrokken duw je het zeefje van de French Press naar beneden en giet je alle koffie over in een glas. Indien je een kannetje gebruikt, filter je de koffie met een puntvormige filter zoals bij een V60 of Chemex.
  • Nu is de cold brew klaar om te drinken met eventueel een schijfje citroen of een takje munt. Maar de cold brew kan ook gebruikt worden in ons volgend recept…

De cold brew kan enkele dagen bewaard worden in de frigo.

Koffie Gimber

Eerst waren we van plan om een koffie limonade te maken en bij het uittesten was die super lekker. Tot…Lut, met haar fantastische brein vol goede ideeën, plots zei: “Waarom voegen we daar niet een beetje van die Gimber aan toe?” Gimber is een Belgisch biologisch gemberconcentraat die nu zeker en vast bij velen in de keukenkast staat. Dit is een heel populair en veelzijdig concentraat en bij het uittesten met koffie waren we “blown away”. Om heel eerlijk te zijn, is dit onze persoonlijke favoriet. Wij zijn twee freaks die in alles te veel gember zouden doen, maar we weten ook dat niet iedereen gember lekker vindt. Daarom kan dit drankje dus ook zonder Gimber gemaakt worden, wat we oorspronkelijk van plan waren.

Benodigdheden:

  • 120 gr cold brew
  • 50 gr citroensap
  • 50 gr bruisend water
  • 30 gr Gimber
  • 1 EL rietsuikersiroop of fijne kristalsuiker (wel goed roeren bij het gebruik van gewone suiker)
  • Crushed ice
  • Schijfje citroen en takje munt als garnituur

Werkwijze:

  • Wij vonden het handiger om eerst alles in een kannetje te maken, goed te roeren en dan over te gieten in een glas met crushed ice maar je kan ook alles rechtstreeks in het glas doen.
  • Voeg dus alle ingrediënten samen, behalve de garnituur, en roer goed.
  • Snij een schijfje citroen en voeg dit aan het glas toe en leg een takje munt op je drank.
  • Eventueel een rietje hierbij serveren en GENIET! Bijvoorkeur een herbruikbaar rietje (denk aan onze mooie planeet).

Indien je geen gember lust dan neem je 150 gr cold brew en laat je de Gimber weg. Je kan ook 15 gr Gimber toevoegen en 135 gr cold brew. Je kiest volledig zelf, doe wat jij lekker vindt!

Indien meer info gewenst over Gimber, ga naar de volgende website: https://gimber.com

Koffieconcentraat

Voor de volgende twee receptjes heb je koffieconcentraat nodig. Dit is veel koffie onttrokken in weinig water, dus sterk geconcentreerd. Doordat het zo sterk is van smaak en cafeïne is dit perfect in kleine hoeveelheid te combineren met andere dranken.

Benodigdheden:

  • French Press
  • Weegschaal
  • Lepel of chopstick
  • 125 gr vers gemalen koffie (zelfde maling als bij de cold brew)
  • 500 ml water op kamertemperatuur

Werkwijze:

  • Doe de gemalen koffie in de French Press.
  • Voeg al het water toe aan de koffie en roer rustig met een lepel of chopstick zodat alle koffie nat is.
  • Plaats de French Press in de frigo voor 12 uur.
  • Na 12 uur duw je het zeefje van de French Press naar beneden en giet je de koffie uit in een kannetje of flesje.

Je kan de hoeveelheden ook halveren indien je minder concentraat nodig hebt, want die is maar een aantal dagen te bewaren in de frigo.

Gin Tonic Koffie

Dit drankje bevat voor alle duidelijkheid alcohol. Je kan ook perfect de gin weglaten en enkel koffie met tonic mengen, dit is even lekker.

Benodigdheden:

  • 3 EL gin
  • 3 EL koffieconcentraat
  • 100 ml tonic
  • Ijsblokken
  • Eventueel schijfje citroen in uitpersen, dit zorgt voor een extra subtiele frisheid in je drankje
  • Schijfje citroen als garnituur

Werkwijze:

  • Neem een rood wijnglas en voeg ijsblokken toe in het glas.
  • Giet de juiste hoeveelheid gin, koffie en tonic in het glas.
  • Pers eventueel een schijfje citroen uit en doe een extra schijfje ook in je drank.

Koffie Cola

Dit recept was voor ons een ware verrassing. Cola is de meest gedronken frisdrank en wij dachten hiermee iets te doen. Zelf drinken wij nooit cola. We vinden dit drankje te zoet en te bruisend. Lut zei zelf dat het een heel raar beeld was om mij met een fles cola voor de deur te zien staan :D. Weet dat deze koffie cola voor de echte zoetekauwen onder ons is en wij hebben de cola even laten staan zodat de grootste bruis weg was. Maar evengoed verkiezen jullie wel de sterk bruisende variant.

Benodigdheden:

  • 150 gr cola
  • 150 gr bruisend water of eventueel plat water om minder bruis te hebben
  • 3-4 EL koffieconcentraat
  • Eventueel 1 EL rietsuikersiroop of fijne kristalsuiker, maar weet dat de cola dit al zoet genoeg maakt
  • Crushed ice
  • Schijfje limoen en takje munt als garnituur

Werkwijze:

  • Ook hier vonden wij het handiger om eerst alle ingrediënten (behalve ijs en garnituur) in een kannetje te mengen, goed te roeren en dan over te gieten in een glas met crushed ice maar je kan ook alles rechtstreeks in het glas gieten.
  • Snij een schijfje limoen en voeg dit aan het glas toe en leg een takje munt op je drank.
  • Serveren maar!

Geniet deze zomer van onze receptjes! Indien jullie geëxperimenteerd hebben met cold brew en er zat iets verrassend tussen, laat dit dan zeker ook eens weten ;).

Recommended Posts