Gestoomde melk nabootsen

Er gaat niets boven die gestoomde melk, die je dan kan uitlepelen nadat je drank op is. Wel we kunnen dit nabootsen thuis. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is melk en je french press.

Verwarm eerst melk in een kleine kookpan. Wanneer de temperatuur 60-65 graden is, dit is wanneer het langs de randen begint te bubbelen, giet je de melk over in je cafetiere en klop je deze op een rustige manier op. Niet als een gek met je cafetiere op en neer gaan want dan creëer je enorme luchtbellen. 

Huisgemaakte notenmelk

Een notenmelk wordt tegenwoordig in veel recepten gebruikt. Je kan het gebruiken in smoothies, koffie allerhande desserts, … Waarom dit eens niet zelf maken? Nee, we gaan dit niet op de ouderwetse manier doen met een kaasdoek. We gaan namelijk onze oh zo veelzijdige french press gebruiken.

Ingrediënten:

  • 225 gr rauwe amandelen (of andere soort noot naar keuze)
  • 2000 ml water
  • 1/2 KL zeezout

Werkwijze:

  1. Voeg in een grote kom de amandelen, 1250 ml water en het zeezout toe. Bedek de kom en laat een nacht rusten. De kom hoeft niet in de frigo te staan.
  2. Spoel de amandelen af.
  3. Doe de amandelen in een blender samen met 750 ml water en mix het geheel voor +/- 1,5 minuut. Het begint al op melk te lijken nu ;).
  4. Giet de melk over in je French press en laat 3-5 minuten rusten zodat vloeistof en pulp scheiden. Duw je french press naar beneden, je zal merken dat dit moeilijker is dan bij koffie. Neem je tijd en duw rustig naar beneden.
  5. Enjoy! De melk zal iets dikker zijn dan amandelmelk uit de winkel.

Zorg dat je de melk in een luchtdichte fles bewaard en in de frigo. Deze zal 7 – 10 dagen houdbaar zijn. Hou de pulp ook! Je kan deze laten drogen en gebruiken om brood, pannenkoeken, koekjes,… te maken. Less waste 😉

Blackberry sangria

Dit is gewoon een leuke variant om je plunger op een andere manier te gebruiken 😀

Ingrediënten:

  • 360 ml blackberry wijn of rode tafelwijn
  • 240 ml ongezoete veenbessensap
  • 75 gr perziken in plakjes gesneden, vers of diepgevroren
  • 75 gr frambozen, vers of diepgevroren
  • 1 sinaasappel in stukken gesneden

Werkwijze:

  1. Voeg alle fruit toe in de plunger.
  2. Plet het geheel een aantal keer met het deksel van de plunger zodat alle sappen vrijkomen. 
  3. Voeg nu de wijn en het veenbessensap toe en roer goed. Plaats het deksel op de plunger maar duw NIET naar beneden. Plaats je plunger nu voor 2 uur in de frigo. 
  4. Na 2 uur duw je de plunger naar beneden, giet je alles over in mooie glazen en decoreer je met extra fruit.

Huisgemaakte chai tea

Er gaat niets boven vers gemaakte chai tea op een koude regenachtige dag, na koffie natuurlijk ;).

Ingrediënten:

  • 360 ml water
  • 160 ml kokosmelk of andere soort melk naar keuze
  • 2 KL losse zwarte thee (wij gebruiken losse thee met liefde uitgekozen door Joke van Té https://jokesthee.be/, zij heeft de beste thee dus bezoek zeker haar webshop)
  • 4 kardemom zaadjes
  • 2 pimentbessen
  • 4 allspice berries of pimento
  • 2 kruidnagels
  • 2 kaneelstokken
  • 4 cm stuk verse gember

Werkwijze:

  1. Plet de kruiden tweemaal met een vijzel.
  2. Neem 2 kleine kookpannen en voeg het water in het ene en de melk in het andere. Verdeel de kruiden over beide pannen.
  3. Voeg de losse thee toe aan de French press.
  4. Verwarm het water, eenmaal deze kookt kan je dit toevoegen aan de losse thee. Plaats het deksel op de french press en laat 5 minuten rusten zonder neer te duwen. 
  5. Terwijl de thee trekt in het water kan je de melk opwarmen tot deze 70-75 graden is. Wanneer deze temperatuur bereikt is kan je de melk nu bij de thee voegen. Plaats het deksel opnieuw op de french press en laat 4-5 minuten rusten zonder neer te duwen. 
  6. Ga nu op en neer met de French press en dit op een rustige manier, zo creëer je het opgestoomde melk effect. 
  7. Serveer met een beetje honing, maar dit hoeft zeker niet.