Drink it Black!

Als mensen zeggen dat ze van koffie houden, dan houden ze van suiker en melk in hun koffie. Laten we het nu eens hebben over de zelfgemaakte filterkoffie thuis of op het werk. Die lekkere cappuccino, latte, flat white… worden normaal ook enkel in koffiebars gedronken omdat de benodigdheden die daarvoor nodig zijn behoorlijk prijzig zijn. En niet iedereen is zo zot als wij om dat toch maar in huis te halen :D. Velen onder ons hebben dus graag een mooie hoeveelheid suiker, melk of smaakje in hun koffie. Wanneer je zegt dat je je koffie volledig zwart wil, word je bekeken alsof je van een andere planeet komt.

Black coffee is iets dat je leert drinken en leert appreciëren. Wij kunnen het alleen maar aanraden en wel om deze redenen… (Ps.: begrijp ons niet verkeerd…wij houden van koffie in al zijn smaken en vormen!)

  • Het leven is gezonder.

Het is wetenschappelijk bewezen dat het verminderen van suiker uit ons dagelijks eetpatroon zorgt voor meer energie en een betere controle over ons gewicht. Ook melk maakt hier een deel van uit, want melk bestaat uit lactose die ons lichaam afbreekt als suiker. Suiker is in relatie gebracht met diabetes type 2, hart- en vaatziekten en tandproblemen. Indien je een hele dag koffie/thee drinkt waar er suiker is aan toegevoegd, worden je tanden continu aan deze suikers blootgesteld. Dit zorgt voor gaatjes en tandvleesproblemen. Het is dus nodig dat we suiker en melk gaan verminderen. Waarom drink je koffie? Toch niet voor melk en suiker? Het is tijd om die koffie te appreciëren voor wat het is!

 

  • Het leven is goedkoper.

Indien we melk en suiker gaan verminderen, gaan dus ook onze gezondheidsproblemen in het algemeen verbeteren. Minder artsbezoeken, betekent meer geld besparen. Op koffie zelf kan je echter niet besparen. Speciality coffee is nu eenmaal iets duurder. Als je weet welke weg die koffieboon heeft afgelegd en welke liefde er is ingestoken om die op de juiste manier te verwerken. Dan zou je met veel plezier nog wat extra betalen. Je bespaart wel in suiker en melk ;).

  • Het leven is eenvoudiger.

Je moet niet denken welke soort melk of suiker je wil, heb ik er nota bene wel in huis? Je moet gewoon denken aan het maken van dat zwarte kopje goud. Dit is minder tijdrovend want er komt geen suiker en/of melk aan te pas. Plus je boodschappenlijstje is ook kleiner…win win! Natuurlijk als je bezoek hebt die wel suiker of melk willen dan heb je een probleem. Ook hier is er opnieuw een oplossing voor, leer ze gewoon ook om zwarte koffie te drinken. Moedig ze aan!

  • Het leven is interessanter.

Als je suiker en melk toevoegt aan je koffie dan smaken al die verschillende koffie’s hetzelfde. Je hebt zo veel verschillende soorten, die allemaal ook zo verschillend smaken. De zetwijze zorgt er dan nog eens voor dat binnen 1 soort er ook nog eens zo veel diversiteit is. Deze variëteit begint al bij het branden van de bonen, want een boon kan licht, medium of donker gebrand worden. Hoe meer je gaat proeven en experimenteren, hoe meer verschil je zal ontdekken en hoe uitgebreider je smaakpalet zal worden.

  • Het leven is gevarieerder.

Indien je de koffiemicrobe te pakken hebt, word je net zo’n koffie geek als ons. Je zal investeren in beter materiaal om die verschillende zetmethodes te gaan proberen. Je zal meer soorten koffie willen uitproberen en die ook herkennen. Hierdoor zal je iedere dag een ander soort smaakervaring hebben. Iedere zetwijze verschilt in smaak, gevoel, textuur, intensiteit en nasmaak.

  • Black coffee is altijd aanwezig.

Laat ons eerlijk zijn, zwarte koffie is altijd beschikbaar. Ooit al naar een koffiebar geweest en er was geen koffie? Dat ze je favoriete smaakje niet meer hebben of die favoriete plantaardige melk daarentegen is wel al gebeurd…

Start met het verbeteren van je koffie thuis! In de meeste gevallen smaakt koffie thuis veel te bitter en daardoor gaan mensen een kilo suiker en/of melk toevoegen. Heb je al eens nagedacht hoe het komt dat koffie veel te bitter wordt? Of te zuur? Koffie heeft normaal zo’n complexe, delicate, veelzijdige aroma’s. Smaken die volledig in balans zijn. Denk aan wijn, die heeft ook zo veel diversiteit en daar voeg je toch ook geen melk of suiker aan toe?!

 

Daarom enkele tips om je suiker en melk inname te verminderen:

  • Probeer verschillende soorten koffiebonen uit.
  • Probeer verschillende zetmethodes uit. Veranderen van de soort of de temperatuur van het water maakt een groot verschil!
  • Proef je koffie altijd eerst zonder melk en suiker, je kan pas na 15 keer proeven echt besluiten dat je iets niet lust.
  • Verminder melk en suiker stelselmatig.
  • Indien dit niet werkt, stop je gebruik volledig en direct :D.
  • Probeer ook eens een andere soort tas, dit kan al veel doen aan de aantrekkelijkheid.
  • Vooral: Ruik! Proef! en geniet!

Recepten van hoe je nu die verschillende zetmethodes kan gebruiken, volgen in andere blogs ;).

Recommended Posts